Харчаванне выхаванцаў адпавядае навукова абгрунтаваным нормам харчавання.
- адпаведнасць энергетычнай каштоўнасці сутачных рацыёнаў харчавання энергазатратах навучэнцаў устаноў адукацыі;
- збалансаванасць па харчовых рэчывах, уключаючы вавёркі (у тым ліку вавёркі жывёльнага паходжання), тлушчы (у тым ліку тлушчы расліннага паходжання), вітаміны, мінеральныя рэчывы;
- максімальнае разнастайнасць рацыёну харчавання;
- аптымальны рэжым харчавання;
- захаванне высокіх смакавых якасцяў і зыходнай харчовай каштоўнасці прадуктаў харчавання ў працэсе тэхналагічнай апрацоўкі;
- лячэбнае (дыетычнае) харчаванне для маючых патрэбу навучэнцаў у адпаведнасці з рэкамендацыямі спецыялістаў органаў і ўстаноў аховы здароўя;
- адпаведнасць харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў устаноўленым патрабаванням да іх якасці і бяспекі згодна з тэхнічным нарматыўным прававым актам;
- якасць і бяспека прадастаўляецца харчавання, захаванне патрабаванняў санітарных нормаў і правілаў, што прад'яўляюцца да стану аб'ектаў грамадскага харчавання, транспарціроўцы, захоўванню харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў, падрыхтоўцы і раздачы страў і арганізацыі іх спажывання.
Кратнасць харчавання вызначаецца ў залежнасці ад выгляду і тыпу ўстановы адукацыі, працягласці знаходжання навучэнцаў. Інтэрвалы паміж асноўнымі прыёмамі ежы (сняданак, абед, вячэра) павінны складаць не менш за 3,5 гадзін і не больш за 4 гадзін.
Харчаванне навучэнцаў ажыццяўляецца па ўстаноўленых Урадам Рэспублікі Беларусь нормах харчавання і грашовых нормах расходаў на харчаванне. Харчаванне навучэнцаў арганізуецца ў адпаведнасці з санітарна-эпідэміялагічнымі патрабаваннямі, што прад'яўляюцца да ўстаноў адукацыі.
Харчаванне ажыццяўляецца ў адпаведнасці з прыкладнымі двухтыднёвымі рацыёнамі харчавання, якія распрацоўваюцца на падставе устаноўленых нормаў фізіялагічных патрэбаў у харчовых рэчывах і энергіі, дыферэнцыраванымі па ўзросту навучэнцаў, з улікам сезоннасці (летне-восеньскае, зімова-вясновае), працягласці знаходжання ва ўстанове адукацыі, разнастайнасці і спалучэння харчовых прадуктаў, працаёмкасці падрыхтоўкі страў, устаноўленых нормаў харчавання і грашовых нормаў выдаткаў на харчаванне.
Прыкладныя двухтыднёвыя рацыёны харчавання праходзяць гігіенічную ацэнку ў тэрытарыяльных установах дзяржаўнага санітарнага нагляду па звароце. На аснове прыкладных двухтыднёвых рацыёнаў харчавання з улікам таварнага забеспячэння, мясцовых і іншых асаблівасцяў складаюцца дзённыя рацыёны харчавання, адзіныя для навучэнцаў, якім прадугледжана харчаванне за кошт сродкаў рэспубліканскага і мясцовых бюджэтаў, а таксама за кошт сродкаў бацькоў ці іншых законных прадстаўнікоў (за выключэннем навучэнцаў, якія маюць патрэбу ў лячэбным (дыетычным) харчаванні), і зацвярджаюцца кіраўніком суб'екта грамадскага харчавання або іншым упаўнаважанай асобай, і кіраўніком установы адукацыі, падпісваюцца кіраўніком аб'екта грамадскага харчавання або іншым упаўнаважаным тварам і асобай, адказным за фарміраванне цэн.
Складанне рацыёнаў харчавання ажыццяўляецца ў адпаведнасці з патрабаваннямі пастановы № 180, а таксама нарматыўнымі тэхналагічнымі дакументамі.
Ва ўстановах адукацыі ў адпаведнасці з усталяванымі нормамі харчавання праводзіцца з-вітамінізацыя гатовай ежы ў парадку, які вызначаецца Міністэрствам аховы здароўя. Пры арганізацыі харчавання ва ўстановах дашкольнай адукацыі выкарыстоўваюцца каўбасы і сасіскі вараныя вышэйшага гатунку або з маркіроўкай "для дзяцей дашкольнага і школьнага ўзросту" і не больш за 1 раз на тыдзень.
Пры складанні меню ў рацыёны харчавання не ўключаюцца аднайменныя стравы і гарніры на працягу аднаго дня, а таксама на працягу двух дзён запар.
Арганізацыя харчавання дзяцей ажыццяўляецца на падставе наступных нарматыўных дакументаў:
1. Пастанова Савета Міністраў Рэспублікі Беларусь ад 27 красавіка 2013 г. № 317 "аб нормах харчавання і грашовых нормах расходаў на харчаванне навучэнцаў, а таксама ўдзельнікаў адукацыйных мерапрыемстваў з ліку асоб, якія навучаюцца ва ўстановах адукацыі" у рэдакцыі пастановы ад 01.02.2021 г. № 61;
2. Пастанова Савета Міністраў Рэспублікі Беларусь ад 11 студзеня 2016 г. № 9 " Аб зацвярджэнні пераліку населеных пунктаў і аб'ектаў, якія знаходзяцца ў зонах радыеактыўнага забруджвання, і прызнанні страціўшымі сілу некаторых пастаноў Савета Міністраў Рэспублікі Беларусь»;
3. Пастанова Савета Міністраў Рэспублікі Беларусь ад 29 лютага 2008 г. № 307 "аб памеры і парадку збірання платы за харчаванне дзяцей, якія атрымліваюць дашкольную адукацыю, спецыяльную адукацыю на ўзроўні дашкольнай адукацыі" ў рэдакцыі пастановы ад 14.10.2019 № 694;
4. Пастанова Міністэрства аховы здароўя Рэспублікі Беларусь ад 25 студзеня 2013 г. № 8 "Аб зацвярджэнні санітарных нормаў і правілаў" патрабаванні для ўстаноў дашкольнай адукацыі " ў рэдакцыі пастановы ад 03.05.2016 г. № 67;
5. Пастанова Савета Міністраў Рэспублікі Беларусь ад 7 жніўня 2019 г. № 525 «Аб зацвярджэнні спецыфічных санітарна - эпідэміялагічных патрабаванняў»;
6. Пастанова Міністэрства антыманапольнага рэгулявання і гандлю Рэспублікі Беларусь ад 13 жніўня 2018 г. № 66 "Аб зацвярджэнні Інструкцыі аб парадку фарміравання цэн на прадукцыю грамадскага харчавання, якая рэалізуецца ва ўстановах адукацыі" у рэдакцыі пастановы ад 17.12.2018 № 87;
7. Інструкцыя № 2.3.1.10-15-26-2006 "правядзенне і кантроль С-вітамінізацыі рацыёнаў харчавання", зацверджаная пастановай Галоўнага дзяржаўнага санітарнага ўрача Рэспублікі Беларусь ад 31 кастрычніка 2006 г. № 132.